Annonse

De fleste som tenker på salg vil naturlig tenke på en opplevelse hvor de ble solgt til, enten det er en negativ eller en positiv opplevelse.

Du kan ha kjøpt en ny telefon, en ny bil eller et skrapelodd.

Ikke alle tenker over at selv om salg er et yrke, så er vi faktisk alle sammen selgere i det daglige liv også.  Nå tenker du sikkert på hva i alle dager er det jeg sikter til? Jo, jeg tenker på den gangen du overtalte kompisen din til å gå på Peppes Pizza istedenfor et gatekjøkken for å spise mat. Eller den gangen du overtalte mannen din til å reise til Paris for å se Eiffeltårnet istedenfor å reise til London for å se på fotball.

Vi alle gjør et eller flere salg i hverdagen vår. Salg handler ikke om å lure eller manipulere noen til å kjøpe noe som de ikke vil ha. En god selger jobber sammen med deg som kunde for å finne ditt behov slik at du får noe som du ønsker å kjøpe.

Hvorfor starte med salg?

Man kan ramse opp mange forskjellige grunner til at man vil prøve seg innenfor salgs-yrket. Men en fellesnevner for de som lykkes og vil fortsette, det er en mestringsfølelse man ikke finner i mange andre yrker.

En god selger er som oftest med å bestemme sin egen lønn og har du lærerviljen på plass, så er en fin karrierestige man kan klatre. Alle bedrifter behøver en selger til å presentere sine produkter eller tjenester, enten det er lokalt, nasjonalt eller globalt.

Hva skal til?

En selger behøver ikke å være verdensmester for å lykkes eller for å bli god, men du må ha viljestyrke, pågangsmot og et ønske om å alltid utvikle deg. De beste selgerne vet de aldri vil bli ferdig opplært, de øver igjen og igjen og igjen. De tar eierskap i egne resultater og utvikler et konkurranseinstinkt kontinuerlig. Samtidig vet de at kunderelasjon er veldig viktig. De tar vare på kundene sine og merkevaren de representerer. De jobber sammen med kunden for å overvinne innvendinger og fjerne hindringer. De lytter.

Man skal alltid være åpen for et annet synspunkt og ta til seg lærdom fra noen som kan noe annet enn seg selv.

Så, kan du ikke salg, så lærer du. Vi som jobber med salg jobber kontinuerlig med repetering og egen utvikling for å alltid bli bedre enn hva vi var i går.

De eneste verktøyene en god selger trenger er to ører og en munn, for du skal lytte mer til kundens behov enn du skal bable, mennesker liker å snakke og den beste måten å finne ut hva dine kunder ønsker er å lytte til hva de har å si.

Kort oppsummert så er det veldig spennende å jobbe med salg. Man prater med nye mennesker hver dag og skaper relasjoner. Man sier jo at kunden alltid har rett, men det betyr ikke at kunden alltid vet sitt eget beste.

I ett godt salg så sitter både kunden og selgeren igjen med en god følelse. Det er det vi alltid jobber mot.

Så kunder, neste gang en telefonselger plinger på, gi hun eller han en sjanse. Det kan jo være de tilbyr noe som kan gjøre hverdagen din litt bedre?